bandelement

BE Techniek _ bandelementen mica

Bandelementen type mica

BE Techniek _ bandelementen keramiek

Bandelementen type keramiek

Type mica bandelement of verwarmingsband

Het element dient om een metalen cilinder of buis te verwarmen. Hierbij moet het bandelement goed en gelijkmatig aanklemmen. Toepassing mag alleen  MET een temperatuurregeling.

Diverse diameters en hoogtes kunnen worden geleverd. De buitenmantel is uit blik, messing of rvs met een kabelaansluiting.

belasting max. 5,5W/cm²; tot max. 300°C

optioneel: met een thermokoppel

BE Techniek _ bandelement mica blik ommanteld

Type keramiek bandelement

De verwarmingsband dient om een metalen cilinder of buis te verwarmen. Daarbij moet het element goed en gelijkmatig aanklemmen. Alleen MET een temperatuurregeling toe te passen.

De binnenmantel is uit keramiek delen opgebouwd en de buitenmantel is uit blik, messing of rvs. Keuze uit een kabel- of stekkeraansluiting.

belasting max. 7,0W/cm²; tot max. 450°C

BE Techniek _ bandelement keramiek mantel RVS
BE Techniek _  messing ommanteld
BE Techniek _ roestvaststaal ommanteld

Belangrijke ontwerp- en montagepunten

De volgende punten moeten worden opgemerkt: Omdat de warmteoverdracht van de verwarmingselementen naar de te verwarmen cilinder of buis plaatsvindt via contactwarmte, moet het gehele binnenoppervlak van het verwarmingselement stevig en heel gelijkmatig tegen de te verwarmen cilinder of buis aanliggen. Gaten, groeven en andere oneffenheden onder het verwarmingselement moeten worden vermeden. Als de verbinding namelijk niet volledig is, bestaat er een grote kans dat het verwarmingselement kapot gaat door oververhitting.

Als er meerdere klemschroeven aan het element aanwezig zijn, moeten deze afwisselend worden aangedraaid. De klemschroeven moeten stevig en gelijkmatig worden aangedraaid. In principe moet er echter ook op worden gelet dat er geen mechanische schade aan de metalen onderdelen of de bedrading kan optreden. Het verwarmingselement mag pas na volledige en correcte montage in gebruik worden genomen. Tijdens de eerste inbedrijfstelling tot het bereiken van de bedrijfstemperatuur moet het contact van het verwarmingselement meerdere keren worden gecontroleerd. Indien nodig moeten de klemschroeven nogmaals worden aangedraaid.

Toepassingsgebieden van bandelementen

Het “bandverwarmingselement” of “verwarmingsband” is een elektrisch verwarmingselement dat wordt gebruikt voor het verwarmen van pijpleidingen, tanks, vaten, en andere industriële toepassingen waar warmte nodig is om te voorkomen dat materialen bevriezen, kristalliseren, of stollen. Hier zijn enkele toepassingen:

1. Pijpleidingen en leidingen: Deze verwarmingselementen worden vaak gebruikt om pijpleidingen en leidingen te beschermen tegen bevriezing, vooral in koudere klimaten. Ze worden rond de pijp gewikkeld en helpen de temperatuur van het medium in de leiding op een bepaald niveau te houden.
2. Tankverwarming: Ronde tanks of vaten die vloeistoffen bevatten die bij lage temperaturen kunnen stollen, zoals olie, vet, chemicaliën, enzovoort, kunnen worden uitgerust met verwarmingsbanden om te voorkomen dat de inhoud stolt. Dit is vooral belangrijk voor tanks die buiten worden opgesteld of in niet-geïsoleerde ruimtes.
3. Procesverwarming: In industriële processen waarbij een specifieke temperatuur vereist is, worden bandelementen gebruikt om materialen op de gewenste temperatuur te houden. Dit kan worden toegepast in chemische reactoren, opslagtanks, en andere procesapparatuur.
4. Vorstbescherming voor buitentoepassingen: Verwarmingsbanden worden ook gebruikt voor het beschermen van externe apparatuur tegen bevriezing, zoals buitenpijpen, kleppen, meters, en andere kritieke installaties in de infrastructuur.
5. Opslag van materialen: Voor materialen die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, zoals voedselproducten, farmaceutische producten, en chemicaliën, kunnen de elementen worden gebruikt om opslagruimtes op een constante temperatuur te houden.
6. Warm houden van pijpleidingen voor transport: In sommige industriële processen is het noodzakelijk om materialen te verwarmen tijdens transport via pijpleidingen om te voorkomen dat ze stollen of kristalliseren. Verwarmingsbanden kunnen hier worden toegepast.
7. Gebruik in de bouwsector: Het element kan soms ook worden gebruikt in de bouwsector om beton te verwarmen en te helpen bij het uitharden in koude omgevingen, waardoor de kwaliteit van het beton wordt verbeterd.

De toepassingen van een bandelement zijn divers en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de industrie of het proces waarin ze worden toegepast.