insteekelement met kunststof nippel

BE Techniek _ insteekelement met kunststof nippel

Insteekelementen vormen de meest effectieve manier om vloeibare media direct te verwarmen, zoals in warmwatertanks en boilers. De kunststof nippel is G1½”, maar verder kunnen alle parameters zoals insteeklengte, vermogen, te verwarmen medium etc. worden opgegeven. Enkele standaardtypes heeft B+E Techniek bv op voorraad, waardoor een korte levertijd mogelijk is.

Een geïsoleerd insteekelement wordt veelal toegepast in geëmailleerde ketels. De kunststof nippel heeft daarbij een isolerende functie en voorkomt daarmee elektrochemische spanningscorrosie. Een  spanningscorrosie kan leiden tot het versneld kapot gaan van de verwarmingselementen.

BE Techniek _ inschroefelement geïsoleerd

Insteekelement met kunststof nippel

Het inschroefelement geïsoleerd met een kunststof nippel geeft een geïsoleerde inbouw, waardoor elektrochemische spanningscorrosie wordt voorkomen.

  • kunststof schroefkop G 1½” voor geïsoleerde inbouw
  • 3 elementen (incoloy 800) in ster-schakeling (aansluitspanning 230/400V)
  • onverwarmde lengte 100mm
  • regelthermostaat en/of temperatuurbeveiliging
  • kunststof aansluitdoos IP54 met wartel M20
BE Techniek _ inschroefelement afmetingen
BE Techniek _  insteekelement met kunststof nippel voorraad

Uitleg elektrochemisch geïsoleerd verwarmingselement

Een insteekelement in een elektrochemisch geïsoleerde uitvoering verwijst naar een elektrisch verwarmingselement dat is ontworpen met speciale isolatiematerialen en coatings om corrosie te voorkomen en de levensduur te verlengen, vooral in omgevingen met agressieve chemische stoffen of vocht. Dit type verwarmingselement wordt vaak gebruikt in industriële toepassingen waar betrouwbaarheid en duurzaamheid cruciaal zijn.

De term “insteekelement” suggereert dat het verwarmingselement in een opening of behuizing kan worden gestoken, bijvoorbeeld in een vat, buis of tank, om vloeistoffen of gassen te verwarmen. De elektrochemische isolatie zorgt ervoor dat het verwarmingselement goed beschermd is tegen corrosieve omgevingen, waardoor het langer meegaat en efficiënter werkt.

Dit soort verwarmingselementen kan verschillende kenmerken hebben, zoals:

  • Speciale isolatiematerialen: Gebruik van isolatiematerialen die bestand zijn tegen chemische corrosie en die de elektrische isolatie van het verwarmingselement handhaven. Zoals bij bovenstaand insteekelement met kunststof nippel is dit de kunststof nippel.
  • Corrosiebestendige coatings: Toepassing van coatings op het oppervlak van het verwarmingselement om een beschermende barrière te vormen tegen corrosieve stoffen. Zoals bij bovenstaand insteekelement met kunststof nippel zijn de staafelementen uit hoogwaardig rvs materiaal; Incoloy 825.

Door deze elektrochemische isolatie kunnen insteekelementen betrouwbaar en veilig worden gebruikt in veeleisende industriële processen, waarbij de prestaties en duurzaamheid cruciaal zijn voor de operationele efficiëntie.

Toepassing insteekelement

Het gebruik van insteekverwarmingselementen heeft verschillende toepassingen, vooral op het gebied van industriële en huishoudelijke verwarmingssystemen. Hier zijn enkele mogelijke toepassingen, waarvoor een insteekelement zeer geschikt is:

1. Warmwatertanks: Een inschroefverwarmingselement wordt toegepast als dompelelement in boilers en warmwatertanks om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Deze elementen bevinden zich na montage in het water en verwarmen het tot de gewenste temperatuur. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal om corrosie te weerstaan en hebben een hoog vermogen om snel water te verwarmen.

2. Industriële processen: Inschroefverwarmingselementen worden gebruikt in verschillende industriële processen waar warmte nodig is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, chemische industrie, farmaceutische industrie en kunststofverwerking. Ze kunnen worden gebruikt voor het verwarmen van vloeistoffen, gassen of vaste stoffen in tanks, pijpleidingen, reactoren en andere apparatuur.

3. Laboratoriumapparatuur: Het insteekelement wordt vaak gebruikt in laboratoriumapparatuur, zoals verwarmingsblokken, droogovens, incubators en destillatieapparaten. Deze elementen bieden een nauwkeurige en gelijkmatige verwarming voor het uitvoeren van experimenten, analyses en andere laboratoriumtaken.

4. Voertuigtoepassingen: Insteekverwarmingselementen worden soms gebruikt in voertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en campers, voor cabineverwarming tijdens koude weersomstandigheden. Ze kunnen worden geïnstalleerd in het interieur van het voertuig en worden aangesloten op het elektrische systeem om warmte te genereren en de cabine te verwarmen.

5. Elektrische kachels: Insteekverwarmingselementen worden vaak gebruikt in elektrische kachels, zoals convectorkachels, infraroodstralers. Deze elementen worden in het verwarmingstoestel geplaatst en genereren warmte wanneer er elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Ze kunnen worden gebruikt voor ruimteverwarming in huizen, kantoren, magazijnen en andere gebouwen.

Over het algemeen wordt een insteekelement gebruikt in situaties waarbij directe, efficiënte en gecontroleerde warmte nodig is, of het nu voor huishoudelijke verwarming, industriële processen of andere toepassingen is.