staafelement

BE techniek - staafelement opbouw

Staafelement uitvoering

Staafelementen worden overal gebruikt waar verwarming nodig is – zowel in industriële alsook in de particuliere sector. Typische toepassingen zijn luchtverwarmers, ovens, boilers en droogovens.

 

Het element is leverbaar met een buitenmaat:

  • Ø 6,5mm met een lengte van 300…2400mm
  • Ø 8,5mm met een lengte van 300…7000mm
  • Ø 12,5mm met een lengte van 350…7000mm

Buismateriaal: koper, SS AISI 1.4541, 1.4404, 1.4828, 1.4876 of 2.4858 (= incoloy 825)

BE Techniek - staafelement aansluiting
Be koperen staafelement
BE Techniek - staafelement straalkachel
BE Techniek - staafelement haardaansteker
Be luchtverhitter staafelementen 01
BE Techniek - staafelement kookplaat
BE Techniek - staafelement vacuumtechniek

Toepassingen voor een staafelement

Een staafelement of buiselement is een type elektrisch verwarmingselement dat een veelvoud aan toepassingen heeft in zowel industriële als huishoudelijke omgevingen. Het bestaat uit een metalen buis waarin een verwarmingsspiraal is geplaatst, omgeven door een isolerend materiaal zoals magnesiumoxide. Het staafelement op maat gemaakt voor uw toepassing. Hieronder enkele belangrijke toepassingen van staafverwarmingselementen:

1. Huishoudelijke Apparaten
– Waterkokers en koffiezetapparaten:  Het element wordt gebruikt om water snel en efficiënt te verwarmen.
– Ovens en kookplaten: Ze zijn essentieel voor het verwarmen van de kookoppervlakken en de lucht in ovens, waardoor voedsel gelijkmatig kan worden bereid.
– Wasmachines en vaatwassers: Voor het verwarmen van water om efficiëntere reiniging mogelijk te maken.

2. Industriële Verwarming
– Procesverwarming: In chemische en petrochemische industrieën worden de elementen gebruikt om vloeistoffen en gassen tot hoge temperaturen te verwarmen voor diverse chemische reacties.
– Ovens en smeltkroezen: Voor het smelten van metalen en glas, en voor hittebehandelingen van materialen.
– Verwarming van tanks en vaten: Om de temperatuur van vloeistoffen zoals olie, water of chemicaliën in opslagtanks te handhaven.

3. HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning)
– Luchtverwarming: In luchtverhitters en luchtbehandelingskasten voor het verwarmen van lucht in gebouwen, waardoor een comfortabel binnenklimaat wordt bereikt.
– Ruimteverwarming: In draagbare en stationaire ruimteverwarmers die worden gebruikt in woningen, kantoren en fabrieken.

4. Medische Apparatuur
– Sterilisatoren: Voor het verwarmen van stoom of lucht in sterilisatieapparatuur die wordt gebruikt om medische instrumenten te steriliseren.
– Incubatoren: Voor het handhaven van de juiste temperatuur in medische incubatoren die worden gebruikt voor laboratoriumonderzoek.

5. Laboratoriumapparatuur
– Waterbaden en droogovens: Voor het verwarmen van monsters, chemicaliën, en materialen in laboratoriumomgevingen.
– Reactoren: In chemische laboratoria voor het gecontroleerd verwarmen van reacties.

6. Voedselverwerking
– Bak- en braadapparatuur: In industriële bakkerijen en keukens voor het gelijkmatig verwarmen van voedsel.
– Verwarmingssystemen voor opslag: Voor het handhaven van de juiste temperatuur van voedselproducten tijdens opslag en transport.

7. Plasticindustrie
– Extruders: Voor het smelten van kunststoffen in extrusiemachines, die worden gebruikt om kunststof producten te vervaardigen.
– Spuitgietmachines: Voor het verwarmen en smelten van plastic voordat het in vormen wordt geïnjecteerd om producten te maken.

 

Staafverwarmingselementen zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast in lengte, vermogen en materiaal om aan specifieke toepassingsvereisten te voldoen. Dit maakt ze geschikt voor een breed scala aan verwarmingsbehoeften in verschillende industrieën en toepassingen.

Voordelen van het toepassen van een staafelement

Staafverwarmingselementen bieden diverse voordelen, waardoor ze een populaire keuze zijn in veel verschillende toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

1. Efficiëntie
– Hoge Warmteoverdracht: Buiselementen kunnen snel en efficiënt warmte overbrengen naar de gewenste omgeving of medium, wat resulteert in korte verwarmingstijden.
– Energie-efficiënt: Ze zijn ontworpen om een hoog rendement te hebben, waardoor ze energie besparen en operationele kosten verlagen.

2. Duurzaamheid en Betrouwbaarheid
– Lange Levensduur: Ze worden gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal of Incoloy, die bestand zijn tegen corrosie en oxidatie, wat hun levensduur verlengt.
– Betrouwbare Prestaties: De elementen bieden consistente en betrouwbare verwarmingsprestaties, zelfs bij langdurig gebruik.

3. Aanpassingsvermogen
– Diverse Maten en Vermogens: Staafelementen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, diameters en vermogens, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.
– Vormgevingsflexibiliteit: Ze kunnen in verschillende vormen worden gebogen en aangepast om in specifieke ontwerpen of ruimten te passen.

4. Eenvoudige Installatie en Onderhoud
– Gebruiksvriendelijkheid: Ze zijn gemakkelijk te installeren en te vervangen, wat zorgt voor minimale stilstandtijd in industriële processen.
– Onderhoud: Het onderhoud van staafverwarmingselementen is, afhankelijk van de toepassing, meestal eenvoudig en kan vaak worden uitgevoerd zonder dat de hele installatie gedemonteerd hoeft te worden.

5. Breed Toepassingsgebied
– Versatile Use: Ze kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van huishoudelijke apparaten en industriële machines tot laboratoriumapparatuur en HVAC-systemen.
– Multi-environment Compatibility: Ze zijn geschikt voor zowel lucht- als vloeistofverwarming, en kunnen worden gebruikt in verschillende omgevingsomstandigheden, inclusief extreme temperaturen en vochtigheid.

6. Kosteneffectiviteit
– Lage Initiële Kosten: De elementen zijn relatief goedkoop in aanschaf in vergelijking met andere verwarmingstechnologieën.
– Energie- en Kostenbesparend: Door hun hoge efficiëntie en lange levensduur helpen ze de totale bedrijfskosten te verlagen.

7. Precisie en Controle
– Snelle Reactietijd: Ze reageren snel op temperatuurveranderingen, wat belangrijk is voor processen die nauwkeurige en snelle aanpassingen nodig hebben.