siliconen verwarmingsmat

BE Techniek - rubberen verwarmingsmat

De siliconen verwarmingsmat

De flexibiliteit en het geringe gewicht en dikte maken de rubber verwarmingsmat op veel gebieden goed toepasbaar.

Een mat is opgebouwd uit een over het oppervlak verdeelde weerstandsdraad of een geëtste folie. Deze is gevulkaniseerd tussen twee siliconen rubber delen en voorzien van aansluitdraad of aansluitkabel. Daarnaast kan ten behoeve van temperatuurregeling een clixon, thermostaatpocket of een thermokoppel worden aangebracht.

Er kan ook een eenvoudige temperatuurregelaar in de aansluitkabel worden opgenomen.

Het verwarmingselement kan in bijna elke maat en vorm, aangepast aan de klantspecifieke toepassing, worden vervaardigd. Gaten en uitsnijdingen t.b.v. bestaande componenten vormen geen probleem. Het element kan ook in een voorgevormde uitvoering geleverd worden, zoals bijvoorbeeld in een spiraalvorm.

Daarnaast behoren een  gradiëntverdeling en meerdere circuits tot de mogelijkheden.

Installatie: Montage van de siliconen heater kan door hem te

 • klemmen
 • spannen m.b.v. van veren/ogen
 • plakken in een uitvoering met een zelfklevende zijde.

 

Technische specificaties:

 • afmeting: 940 x 3000mm maximaal
 • max. werktemperatuur +200°C
 • max. wattbelasting: 0,7 W/cm² (bij een constructie met weerstandsdraad); 1,5 W/cm² (bij een constructie met weerstandsfolie)
BE Techniek - verwarmingsmat onder warmplaat
BE Techniek_verwarmingsmat special zelfklevend
Siliconen verwarmingsmat spiraal 01

toepassing verwarmingsmat

Siliconen verwarmingsmat, ook wel ‘rubber mat heater’ genoemd, worden in verschillende toepassingen gebruikt vanwege hun flexibiliteit, duurzaamheid en efficiëntie in warmteoverdracht. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen:

A.  Industriële processen:

  • Vaten en tanks verwarmen: De rubber verwarmingsmat wordt vaak gebruikt om vaten, tanks en andere containers te verwarmen. Dit helpt bij het behouden van een constante temperatuur voor vloeistoffen of materialen die gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen.
  • Pijpleidingverwarming: Ze worden ook gebruikt om pijpleidingen te verwarmen om te voorkomen dat vloeistoffen stollen of bevriezen, vooral in koude omgevingen.

B.  Automotive industrie:

  • Batterijverwarming: In elektrische voertuigen kan een siliconen heater worden gebruikt om de batterij op een optimale temperatuur te houden, wat de prestaties en levensduur van de batterij verbetert.
  • Motorverwarming: Ze kunnen worden gebruikt om de motor of andere componenten op te warmen, vooral in koude klimaten om startproblemen te voorkomen.

C.  Medische en wetenschappelijke apparatuur:

  • Laboratoriumapparatuur: De matten kunnen worden gebruikt in laboratoriumapparatuur om de temperatuur van bepaalde experimenten of processen te reguleren.
  • Medische apparaten: Sommige medische apparatuur vereist een constante temperatuur voor optimale werking, en verwarmingsmatten kunnen hierbij helpen.

D.  Elektronica en telecommunicatie:

  • Apparaten en behuizingen: Siliconen verwarmingsmatten kunnen worden gebruikt om de temperatuur van elektronische apparaten of telecommunicatie-uitrusting te beheersen, vooral in buitenomgevingen of extreme temperaturen.

E.  Voedsel- en drankenindustrie:

  • Voedselverwarming: Ze kunnen worden gebruikt in apparaten zoals koffiezetapparaten, voedselopwarmers en andere apparatuur waar constante warmte nodig is.
  • Transport en opslag: Siliconen verwarmingsmatten helpen bij het handhaven van de juiste temperatuur van voedsel en dranken tijdens transport en opslag.

F.  Herstel en onderhoud:

  •  Luchtvaart en ruimtevaart: In de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie worden siliconen verwarmingsmatten gebruikt voor reparatie en onderhoud, bijvoorbeeld om composietmaterialen te verwarmen tijdens herstelwerkzaamheden.

De keuze voor een siliconen verwarmingsmatten (rubber mat heater)  komt voort uit hun eigenschappen zoals flexibiliteit, chemische bestendigheid, gelijkmatige warmteverdeling en de mogelijkheid om op maat gemaakt te worden voor specifieke vormen en maten. Hierdoor zijn ze geschikt voor een breed scala aan toepassingen in diverse industrieën.

Voordelen van het gebruik van een siliconen verwarmingselement

Siliconen verwarmingsmatten bieden diverse voordelen die ze geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 

 1. Flexibiliteit: Siliconen verwarmingsmatten zijn zeer flexibel en kunnen gemakkelijk rond gebogen of onregelmatige oppervlakken worden gewikkeld. Dit maakt ze ideaal voor complexe en onregelmatige vormen die moeilijk te verwarmen zijn met stijvere verwarmingsoplossingen.
 2. Temperatuurbereik: Ze kunnen een breed temperatuurbereik aan, meestal van -60°C tot +230°C. Dit maakt ze geschikt voor zowel lage als hoge temperatuurtoepassingen, zonder dat er risico is op beschadiging van de mat of het te verwarmen object.
 3. Snelle opwarming: Siliconen heeft uitstekende thermische geleidende eigenschappen, wat zorgt voor een snelle en efficiënte opwarming. Dit helpt om energie te besparen en zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling over het verwarmde oppervlak.
 4. Duurzaamheid: Siliconen verwarmingsmatten zijn bestand tegen slijtage, chemicaliën en vocht. Dit maakt ze duurzaam en betrouwbaar, zelfs in ruwe industriële omgevingen. Ze hebben een lange levensduur, wat de kosten over tijd kan verminderen.
 5. Veiligheid: Siliconen is een elektrisch isolerend materiaal, wat helpt om de veiligheid te waarborgen bij het gebruik van deze matten. Ze minimaliseren het risico op elektrische schokken en zorgen voor een veilige werkomgeving.
  Lichtgewicht en dun: De matten zijn dun en lichtgewicht, wat de installatie en het gebruik vergemakkelijkt. Ze voegen minimale extra massa toe aan het te verwarmen object en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd zonder uitgebreide montagevereisten.
 6. Eenvoudige installatie: Veel siliconen verwarmingsmatten worden geleverd met zelfklevende ruggen of kunnen gemakkelijk worden bevestigd met banden of andere bevestigingsmiddelen. Dit maakt de installatie eenvoudig en snel, zelfs voor niet-specialisten.
 7. Op maat gemaakte opties: Siliconen verwarmingsmatten kunnen op maat worden gemaakt om aan specifieke eisen te voldoen, zoals speciale vormen, groottes of vermogensspecificaties. Dit maatwerk zorgt ervoor dat ze perfect passen bij de specifieke behoeften van een toepassing.