4 typen insteekelementen

Insteek- of inschroefelementen zijn de meest effectieve manier om vloeibare media direct te verwarmen, zoals in warmwatertanks en boilers. Alle parameters zoals insteeklengte, vermogen, te verwarmen medium etc. kunnen worden opgegeven. Enkele standaardtypes heeft B+E Techniek bv  op voorraad, waardoor een korte levertijd mogelijk is.

De insteekelementen met schroefnippel (standaard G½” tot G2½” messing of RVS, optioneel NPT-draad) zijn op verzoek leverbaar met een contramoer. De uitvoering kan met of zonder voelerbuis, aansluitkast en/of regelthermostaat/begrenzer geleverd worden.

De geïsoleerde insteekelementen zitten voornamelijk in geëmailleerde ketels. De isolatie voorkomt elektrochemische spanningscorrosie, wat kan leiden tot het versneld kapot gaan van de verwarmingselementen.

Ten behoeve van stoomgeneratoren en grotere industriële installaties worden flensinsteekverwarmingselementen gemaakt tot enkele honderden kW. De bevestiging van de verwarmingselementen in de flens gebeurt door lassen, solderen of schroeven. B+E Techniek levert de klassieke DIN- en ANSI-flenzen, maar ook op maat gemaakte flenzen uit staal of RVS. De elektrische aansluitbehuizing is minimaal IP54. Doorslaggevend bij het ontwerp van het flensverwarmingselement zijn het te verwarmen medium en de klantspecificaties.

Voordelen van een insteekelement

Insteekverwarmingselementen hebben verschillende voordelen, afhankelijk van hun toepassing en context. Hier zijn enkele mogelijke voordelen:

1. Efficiëntie: Deze dompelelementen kunnen een hoge thermische efficiëntie bieden, waardoor ze effectief warmte leveren waar dat nodig is zonder overtollig energieverbruik.

2. Snelle opwarming: Insteekelementen kunnen snel opwarmen, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waarbij een snelle reactie op temperatuurveranderingen vereist is.

3. Flexibiliteit in installatie: Inschroefverwarmingselementen kunnen vaak gemakkelijk worden geïnstalleerd en verwijderd uit een apparaat of systeem. Dit maakt ze handig voor situaties waarbij regelmatig onderhoud of vervanging nodig is.

4. Veelzijdigheid: Insteekelementen zijn beschikbaar in verschillende vormen, maten en materialen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen, van huishoudelijke apparaten tot industriële processen.

5. Kosten-effectief: Insteekverwarmingselementen kunnen vaak kosteneffectief zijn in vergelijking met andere verwarmingssystemen, vooral voor kleine tot middelgrote toepassingen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de voordelen van insteekverwarmingselementen afhangen van de specifieke toepassing, de kwaliteit van het element en de juiste installatie en onderhoud.

Toepassing insteekelement

Het gebruik van insteekverwarmingselementen heeft verschillende toepassingen, vooral op het gebied van industriële en huishoudelijke verwarmingssystemen. Hier zijn enkele mogelijke toepassingen:

1. Warmwatertanks: Een inschroefverwarmingselement wordt toegepast als dompelelement in boilers en warmwatertanks om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Deze elementen bevinden zich na montage in het water en verwarmen het tot de gewenste temperatuur. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal om corrosie te weerstaan en hebben een hoog vermogen om snel water te verwarmen.

2. Industriële processen: Inschroefverwarmingselementen worden gebruikt in verschillende industriële processen waar warmte nodig is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, chemische industrie, farmaceutische industrie en kunststofverwerking. Ze kunnen worden gebruikt voor het verwarmen van vloeistoffen, gassen of vaste stoffen in tanks, pijpleidingen, reactoren en andere apparatuur.

3. Laboratoriumapparatuur: Het insteekelement wordt vaak gebruikt in laboratoriumapparatuur, zoals verwarmingsblokken, droogovens, incubators en destillatieapparaten. Deze elementen bieden een nauwkeurige en gelijkmatige verwarming voor het uitvoeren van experimenten, analyses en andere laboratoriumtaken.

4. Voertuigtoepassingen: Insteekverwarmingselementen worden soms gebruikt in voertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en campers, voor cabineverwarming tijdens koude weersomstandigheden. Ze kunnen worden geïnstalleerd in het interieur van het voertuig en worden aangesloten op het elektrische systeem om warmte te genereren en de cabine te verwarmen.

5. Elektrische kachels: Insteekverwarmingselementen worden vaak gebruikt in elektrische kachels, zoals convectorkachels, infraroodstralers. Deze elementen worden in het verwarmingstoestel geplaatst en genereren warmte wanneer er elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Ze kunnen worden gebruikt voor ruimteverwarming in huizen, kantoren, magazijnen en andere gebouwen.

Over het algemeen wordt een insteekelement gebruikt in situaties waarbij directe, efficiënte en gecontroleerde warmte nodig is, of het nu voor huishoudelijke verwarming, industriële processen of andere toepassingen is.