3 soorten industriële doorstromers

Industriële doorstromer van een compact model vanaf 1kW tot 12kW

tot een klantspecifieke hoog vermogen oplossing

Van kleine compacte in-line uitvoering waarbij de verwarmingselementen gesoldeerd zijn in een flens welke vervolgens is vastgelast in een stromingsbuis. Met als toepassingsgebied als bijverwarming bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp.

Tot een grote industriële elektrische doorstroomverwarmer tot enkele honderden kW. Dit zijn samenstellingen gemaakt van een flensverwarmingselement en een drukvat. De componenten worden in elkaar geschroefd en gebruikt in grote industriële installaties of stroom-warmte-installaties. Alle uitvoeringen kunnen worden gedimensioneerd en vervaardigd volgens klantspecificaties.

Naast de standaard uitvoeringen voor het verwarmen van water, behoren ook uitvoeringen voor het verwarmen van olie tot de mogelijkheden.

Be industriële doorstromer r 02

Toepassing industriële elektrische doorstromer

Industriële doorstromers, ook bekend als elektrische doorstroomverwarmer of tankloze waterverwarmers, hebben verschillende toepassingen in de industrie. Deze apparaten verwarmen water direct op het moment dat het door het systeem stroomt, in plaats van het op te slaan in een tank zoals traditionele boilers. Hier zijn enkele toepassingen van een industriële doorstromer in de industrie:

1. Procesverwarming: Doorstromers worden vaak gebruikt voor procesverwarming in industriële installaties. Ze kunnen worden toegepast in verschillende productieprocessen waarbij warm water nodig is voor het mengen, reinigen, spoelen of andere thermische toepassingen.
2. Stoomgeneratie: Doorstromers kunnen worden gebruikt voor het genereren van stoom in industriële processen. Stoom wordt vaak gebruikt voor sterilisatie, reiniging, en andere toepassingen in de voedingsindustrie, farmaceutische industrie en andere sectoren.
3. Laboratoriumtoepassingen: In laboratoria waar directe en nauwkeurige controle over de watertemperatuur vereist is, kunnen doorstromers worden gebruikt. Dit is vooral belangrijk in onderzoeksfaciliteiten waar specifieke temperaturen nodig zijn voor experimenten.
4. Was- en reinigingstoepassingen: Doorstromers zijn geschikt voor industriële wasmachines en reinigingssystemen. Ze bieden onmiddellijke warmwatervoorziening, wat efficiënter kan zijn dan het gebruik van opslagtanks voor warm water.
5. Energie-efficiëntie: Door het ontbreken van een opslagtank vermijden doorstromers het energieverlies dat optreedt bij het opwarmen en opslaan van water in een tank. Dit kan leiden tot een verbeterde energie-efficiëntie in industriële processen.
6. Ruimtebesparing: Omdat doorstromers geen grote opslagtanks nodig hebben, besparen ze ruimte in industriële faciliteiten. Dit is vooral voordelig in situaties waar ruimte beperkt is.
7.  Aanpasbaarheid: Doorstromers bieden de flexibiliteit om de watertemperatuur snel aan te passen aan de specifieke behoeften van verschillende industriële processen. Dit zorgt voor een nauwkeurige controle over het verwarmingsproces.
8. Verbeterde levensduur: Doordat doorstromers geen stilstaand water in tanks hebben, hebben ze vaak een langere levensduur dan traditionele boilers, omdat er minder kans is op corrosie en kalkaanslag.

Al met al kan een industriële elektrische doorstromer in de industrie bijdragen aan efficiëntie, kostenbesparing en verbeterde controle over het verwarmingsproces. Het is echter belangrijk om het specifieke gebruik en de vereisten van de industrie in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste verwarmingssysteem.

De toepassing van een elektrische doorstromer in combinatie met zonne-energie

Wanneer je een industriële doorstroomverwarmer combineert met zonne-energie, creëer je een duurzame en energiezuinige warmwateroplossing. Hier zijn enkele toepassingen en voordelen van deze combinatie:

1. Energie-efficiëntie: Zonne-energie kan worden gebruikt om water voor te verwarmen voordat het de elektrische doorstroomverwarmer bereikt. Dit vermindert de hoeveelheid energie die de doorstromer nodig heeft om het water op de gewenste temperatuur te brengen, waardoor het geheel energiezuiniger wordt.
2. Lagere operationele kosten: Door de voorverwarming met zonne-energie kan de doorstromer efficiënter werken, wat kan leiden tot lagere operationele kosten. Zonne-energie is een hernieuwbare bron en kan helpen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
3. Milieuvriendelijk: De combinatie van een industriële elektrische doorstromer en zonne-energie vermindert de ecologische voetafdruk, omdat het gebruik van duurzame energiebronnen de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
4. Onbeperkte warmwatervoorziening: Doorstromers leveren warm water op aanvraag, wat betekent dat je niet beperkt bent tot de hoeveelheid warm water die in een tank past. Als de zonne-energie niet voldoende is om het water op te warmen, kan de doorstromer nog steeds de benodigde warmte leveren.
5. Zelfvoorzienend systeem: Doorstromers in combinatie met zonne-energie kunnen in sommige gevallen zelfvoorzienend zijn, waardoor de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt verminderd.
6. Subsidiemogelijkheden: In sommige regio’s kunnen er subsidies of andere financiële voordelen beschikbaar zijn voor de installatie van zonne-energiesystemen en energie-efficiënte apparaten.

Het is belangrijk om te overwegen dat de effectiviteit van deze combinatie kan variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, de beschikbaarheid van zonlicht en de warmwaterbehoeften van het huishouden. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en de lokale regelgeving te raadplegen bij het plannen van een dergelijk systeem.